Met een baby naar de osteopaat

Ook een baby kan baat hebben bij osteopathie. Geboorte is een indrukwekkende gebeurtenis. Er zijn meerdere indicaties bij een baby waarbij het raadzaam is uw baby te laten checken en/of voor een behandeling te komen.
Zowel een snelle als een langzame bevalling kan moeilijk zijn voor een baby. Denk hierbij aan het uitblijven van de weeën, gebruik van hulpmiddelen als een vacuümpomp of tang, een stortbevalling of een niet optimale presentatie van het hoofd in het geboortekanaal, een arm naast het hoofd of een te vroege indaling. Al deze zaken kunnen complicaties geven die zich na de geboorte uiten in:

  • Huilen (bij aankleden of platliggen)
  • Niet kunnen slapen
  • Darmkrampen
  • Reflux
  • Voorkeurshouding
  • Komma- of banaanligging
  • Afplatting van het hoofdje
  • Onrust

Een baby uit elke irritatie of belemmering met het lijf, duidelijk of minder duidelijk.
Vaak voelen de ouders dat er “iets” is maar kan er geen medische oorzaak gevonden worden.

Hoe gaat een behandeling?

Tijdens het consult wordt een intakeformulier ingevuld, met vragen over de zwangerschap, bevalling en hoe het tot nu toe gaat.
Een baby hoeft niet altijd uitgekleed te worden maar het kan nodig zijn. Aansluitend onderzoek ik het hele lichaam van uw kind met zachte milde handgrepen.
Ik bespreek met u wat ik gevonden heb en leg uit wat ik voor uw kind kan doen en hoe ik dat ga doen.
Vervolgens start de behandeling met net zulke zachte handgrepen als tijdens het onderzoek.

Na de behandeling

De behandeling laat vaak goede resultaten zien. Het kind is meer ontspannen, krijgt een heldere blik, is beweeglijker, laat zich makkelijker aan- en uitkleden en vertoont minder vaak de geconstateerde voorkeurshouding. Daarnaast kunnen klachten als diarree, obstipatie, darmkrampen, reflux en spugen verbeteren.
De eerste 24 uur kan het resultaat wat wisselen. De ene baby slaapt veel en is blij als hij/zij wakker is, de andere kan huilerig zijn. Elk kind verwerkt de veranderingen in het lijf op zijn eigen manier.